Quim Torra

quim-torraLa meva família prové de Santa Coloma de Farners. Durant generacions, el nostre paisatge han estat els boscos de les Guilleries, les seves rieres i ermites, una terra dura i aspra, selvàtica i ferotge. Aquest és el llegat de vida, de treball, que els avantpassats ens han deixat. Uns boscos i una terra tocada per la voluptuositat de la natura, poblada de llegendes, suada per talladors, arrossegadors, carboners, buscarols, escorçaires i guardaboscs. Avui, amb senders i corriols que ens inviten a endinsar-nos en un espai no només tocat per la màgia de la llum i dels colors, sinó ple de vida.

Avui és un espai fràgil, amenaçat, pendent d’un fil. Un espai que lluita per no ser devorat. I per això molts s’han aixecat per a defensar la terra, uns costums, una manera d’ésser i viure al món.

Demanen 36 anys de presó al conjunt dels 6 imputats que van manifestar-se a Fellines (Pla de l’Estany) per protestar contra la MAT i evitar que es construís una torre, la 66, absurda, innecessària, d’un impacte ambiental colossal.

Al web https://torre66.wordpress.com/ hi trobareu tota la informació sobre aquest judici, així com el seu manifest, que acaba amb aquestes paraules: “Fem una crida a la solidaritat amb les persones imputades, a qui es demana penes de presó per defensar la nostra terra i la gent que hi viu; per defensar un altre model de consum i de vida. La solidaritat, la nostra millor arma!”. I certament, és així: solidaritat amb els qui defensen la terra.

Han estat 15 anys de lluita contra aquesta autopista energètica que senzillament acabava amb una terra i un paisatge i una manera de ser i de viure. Les comarques gironines van alçar-se contra tal despropòsit. Càrrecs electes i ciutadania van oposar-s’hi. Ara, davant d’aquestes imputacions, la unitat de diversos col·lectius de les comarques gironines ha portat a la campanya «Judici de Molt Alta Tensió» per a aconseguir l’absolució d’aquests activistes. M’hi comptin, si us plau.

Aquests dies passats parlava amb el meu nebot, Ernest Morell, activista antiMAT de Santa Coloma, que em va donar la clau per entendre el perquè de tot plegat: “No pot ser que perseguim i reprimim aquells que defensen i cuiden el territori de la que ara sí que és evident que ha suposat un impacte ambiental i paisatgístic brutal. Les entitats i la societat civil organitzada en aquest àmbit són un tresor que cal mantenir: associacions ambientals, excursionistes, caus,… Ja no se’ls va fer cas en el moment de construir la línia (tot i el clam unànime dels municipis, els partits a nivell nacional o van restar immòbils o bé van donar suport a la línia), tot i que ara molts han canviat d’opinió (tots menys el PP van donar suport el 2014 a la moció contra el Ramal de Santa Coloma i Riudarenes). I ara que la línia ja està construïda anem a per ells amb penes tan desmesurades?”.

Cuidar la gent que ens cuida el país. Defensar els defensors de la terra. Vetllar per un llegat mil·lenari. Pensar en els qui heretaran la llum i els colors dels nostres boscos. En els qui viuran després de nosaltres. Quina terra els volem deixar? Tot això és en joc en aquest judici.

http://www.naciodigital.cat/opinio/14852/judici/molt/alta/tensio