LA MAT, L’epitafi d’un model

Alt Emporda. Reportatge del recorregut de la linea de alta tensio MATL’estat, la Generalitat, les patronals i els lobbys es dedicaven a vendre la idea que la MAT (Línia de Molt Alta Tensió) era una infraestructura imprescindible per afrontar el segle XXI. Ens repetien fins a la sacietat que amb la MAT tindríem energia més barata, que era imprescindible per alimentar el TAV, que amb ella es garantiria la seguretat del subministra d’energia elèctrica a les comarques gironines i que no tindria impacte.

 

 

Res de tot això ha estat cert, sinó ans el contrari:
El preu majorista de l’energia elèctrica s’ha disparat, però ningú ens explica que una de les principals causes que això passi és gràcies al fet d’estar interconnectats per la MAT i de retruc formar part del mercat únic de l’energia a Europa.
Ara mateix França té una vintena dels cinquanta-vuit reactors aturats, per revisar (en teoria) defectes de fabricació.

Si a això hi afegim els creixents problemes que té AREVA (empresa semipública que gestiona les nuclears), per a carregar combustible nuclear, d’aquí les intervencions militars a Mali i Níger, podem arribar a la conclusió que això que ens deien amb la MAT de que podríem comprar energia nuclear francesa ben barata, tan sols va ser un engany, una basta estratègia per a construir la infraestructura i lucrar-se amb la seva construcció.
En un mercat europeu de l’energia en davallada, on nosaltres tenim menys poder adquisitiu, sempre hi haurà algú que podrà pagar més que nosaltres per un kilowatt generat, i és clar, la llei de l’oferta i la demanda fa la resta. Resulta que nosaltres generem electricitat que a través de la MAT anirà a Europa i que el mercat europeu farà encarir, i de retruc haurà impossibilitat una urgent transició cap a les energies renovables. Quina paradoxa!
Prova d’això és el fet que a Catalunya, d’ençà que funciona la MAT, gairebé no s’ha instal·lat ni un quilovat de potència renovable.

MAT i TAV dos projectes megalòmans que es retroalimenten. Tant és així que l’Espanya és el país del món amb més quilòmetres construïts i en funcionament d’alta velocitat ferroviària per habitant, i el que menys passatgers transporta per quilòmetre construït. Per no dir que el TAV va entrar en funcionament molt abans que la MAT, cosa que sempre havien dit que era impossible.

És ben conegut per tots nosaltres el brutal impacte d’aquesta infraestructura al territori, però recordem que a Fellines, on es va realitzar l’acció per la qual ens volen jutjar, és un més, dels 14 nuclis on s’incompleix la distància de seguretat respecte de la línia MAT, amb la qual la Generalitat de Catalunya es va comprometre per escrit quan va informar favorablement l’autorització administrativa d’aquesta línia, imposant al mateix temps un canvi de traçat (respecte a l’original, paral·lel al TAV), dient textualment “aquestes variants redueixen l’impacte visual i donen compliment a les distàncies recomanades, que són de 500 metres respecte els nuclis de població i de 100 metres en el cas de masies aïllades”.
La distància entre el poble i la línia, és de 280 metres, el nucli de Mas Nicolau a 180 metres i hi ha diversos habitatges i edificacions per sota dels 100 metres, fins i tot una masia a 17 metres, Can Planelles, que és on va tenir lloc l’acció de resistència.
L’incompliment flagrant en aquesta i d’altres zones, i les mentides sistemàtiques que acompanyaven el projecte, van obrir una via, totalment legítima i necessària per aturar la MAT, desmantellar-la i forçar l’inici d’una veritable transició energètica.

És per aquests motius, pels que ens hem d’agermanar totes les que rebutgem la destrucció del territori, les que lluiten contra la pobresa energètica, les que volen impedir el MIDCAT, les que defensen els cabals ecològics dels rius i simplement totes les que estiguem contra el capitalisme i el progrés insostenible i vulguem una societat justa i ecològica.

Ara, en solidaritat amb les encausades, i tot seguit fent força contra les grans empreses i seguidament lluitant per eliminar la pobresa energètica i la desigualtat.

Totes juntes ho aconseguirem, no ens creurem més mentides institucionals i treballarem per un nou model just i ecològic.

No a la MAT, no al MIDCAT, i no a cap més infraestructura al servei de la classe dominant.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s